in

Wetenschappers vinden een 512-jaar oude haai in de zee bij Groenland. Lees hier verder

Een paar maanden geleden ontdekte een groep wetenschappers een oude haai in de Noord-Atlantische oceaan. Terwijl ze wisten dat deze haai zeker een hoge leeftijd had bereikt, beseften ze pas onlangs dat het dier naar schatting maar liefst 512 jaar oud was.

Met 512 jaar zou dat deze oude haai het oudste levende gewervelde dier ter wereld zijn.

Hoewel deze leeftijd bijna onmogelijk lijkt, hebben Groenlandse haaien de neiging om de meeste andere dieren te overleven, omdat ze een zeer langzaam groeiende soort zijn. Deze haaien bereiken over het algemeen een volwassen leeftijd bij 150 jaar oud, en sommige rapporten hebben aangetoond dat sommige haaien bijna 400 jaar hebben geleefd. Deze nieuwe ontdekking van een 512-jarige breekt zeker een record.

512 jaar zou de geboortedatum van deze haai op 1505 zetten, wat nog ouder dan Shakespeare is.

De ontdekking werd uitgewerkt in een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Science. Marine bioloog Julius Nielsen en zijn team gebruikten een techniek om de hoeveelheid radioactieve koolstof in de ooglenzen van Groenlandse haaien te meten, wat de mogelijke leeftijd van dit oudste dier onthulde.

Lees ook  Oma Godelieve was zo sterk, maar op één week tijd was het voorbij door corona

Dit onderzoek suggereert dat Groenlandse haaien veel langer kunnen leven dan professoren en wetenschappers aanvankelijk dachten.

28 haaien uit Groenland werden bestudeerd en geanalyseerd voor dit onderzoek. De nieuwe leeftijdsbepalingsmethode voor deze haaien brengt zeker enige hoognodige nauwkeurigheid naar het veld, omdat oudere methoden zeer onbetrouwbaar zijn gebleken.

Eerder hebben wetenschappers de grootte van het dier gebruikt om hun lengte te bepalen. Haaien van dezelfde ‘Somniosidae’-familie groeien gewoonlijk ongeveer 0,4 centimeter per jaar. Hoewel deze methode een ruwe schatting van de leeftijd van een haai kan geven, is deze in geen geval wetenschappelijk accuraat, vooral niet als een bepaalde volwassenheid is bereikt.

Nielsen doet bijna zijn gehele academische carrière onderzoek naar Groenlandse haaien. Van de dieren is bekend dat zij rottende ijsbeerkadavers eten, waarvan de wetenschapper eerder een foto heeft gedeeld. Hij zegt ook dat de soort heel vaak te maken heeft met vervelende parasieten die in hun ogen vast komen te zitten, waardoor de ogen er meestal niet zo gezond uitzien.

Lees ook  Deze moeder filmt stiekem de tandarts van haar zoon als ze beseft dat er iets niet in de haak is.

Omdat deze haaien de neiging hebben om honderden jaren te leven, blijven ze meestal niet eeuwig op dezelfde plek rondhangen. Haaien van over de hele wereld werden bestudeerd, maar de genetische resultaten van vrijwel alle waren vergelijkbaar, wat suggereert dat ze allemaal afkomstig zijn van één plaats en vervolgens zijn gemigreerd. De reproductie van Groenlandse haaien is nog steeds een beetje een mysterie, hoewel de wetenschappers wel weten dat het koude water van de Noordpool een voorkeursplaats is voor hun verblijf.

Ze hopen dat ze meer kunnen ontdekken over de genen met de lange levensduur van de haai en zullen ook proberen de link te leggen met de levensverwachting van verschillende soorten.

Toen de onderzoekswetenschapper werd gevraagd hoe deze haai mogelijk de leeftijd van meer dan 500 jaar oud zou bereiken, vermoedde hij dat het koude water in combinatie met een langzame stofwisseling verantwoordelijk zou zijn. Hij geeft echter meteen toe dat verder onderzoek nog steeds nodig is en dat deze verklaring slechts een theorie is.

Vader woedend nadat een leraar zijn zoon dwong zijn hoofd in een emmer urine te steken.

André reageert op relatieproblemen met Monique