in

Wordt het eindelijk echt winter? Eerste vorst van het seizoen gemeten

Na het zachte weer van de laatste tijd, begint het nu toch echt een klein beetje winter te worden. In de nacht van maandag op dinsdag werd er voor het eerst officieel wat vorst gemeten. In Maastricht werd het -5,4 graden, meldt een meteoroloog van Weer.nl.

Normaal gesproken zitten we rond deze tijd in de winter op ongeveer negen dagen onder de -5 graden en aan de kust op zo’n twee tot vier dagen.

Sinds afgelopen nacht staat de teller pas op één. Het is bijna een jaar geleden dat het voor het laatst matig vroor.

Lees ook  Mama laat dochter alleen met leeuw. 20 jaar later fascineren haar foto’s de wereld.

Op 31 januari 2019 werd het -9 in Nieuw-Beerta, Groningen. Normaal gesproken dient de eerste matige vorst zich al in november aan.

Donderdagnacht wordt koud
De komende nachten kan het kwik weer onder het nulpunt zakken. Zo kan het in de nacht van dinsdag op woensdag in het zuidoosten weer afkoelen tot -5 graden.

Woensdag wordt het bewolkt. Hierdoor zal de temperatuur naar verwachting niet verder zakken dan het vriespunt.

De nacht van donderdag op vrijdag wordt dan wel weer kouder. Het wordt wellicht zelfs de koudste nacht van deze winter tot nu toe. De temperatuur zakt landinwaarts tot -5.

Lees ook  Die ijsblokzakjes gebruik je dus al je hele leven verkeerd

Warmste januari
Het is later dan gebruikelijk dat de temperatuur onder de -5 graden zakt. Normaal vriest het eind november of begin december voor het eerst al matig.

Toch is dit geen record. In 1975 werd de eerste matige vorst gemeten op 16 februari. Volgens Weer.nl stevenen we deze maand af op de warmste januari ooit gemeten.

Lauren Verster volledig uit de kleren voor de camera!

André Hazes laat ‘hem’ slingeren