in

Wordt storm Dennis nu wel of niet zwaarder dan Ciara?

De balans van storm Ciara is pas net opgemaakt en nu krijgen we alweer te maken met storm Dennis. Dat het hard gaat waaien is duidelijk, maar gaat het nu harder of minder hard los?

Verschillende weermodellen schetsen een ander beeld. Het Europese model heeft zijn verwachtingen voor aanstaande zondag wat afgezwakt.

De storm komt volgens die berekening met een windkracht 8 of 9 en windstoten tot maximaal 110 kilometer per uur aan in het noordwesten van het land.

Storm Ciara kwam afgelopen weekend in Nederland aan met windkracht 10 en een windstoot van 129 kilometer per uur. De totale schade loopt op tot 150 miljoen euro, schatten verzekeraars. Als de Europese berekening uitkomt, zou het komend weekend allemaal wat rustiger gaan dan afgelopen zondag.

‘Storm Dennis 140 kilometer per uur’
“Het Amerikaanse model zag er vanochtend een stuk heftiger uit”, aldus Reinout van den Born van weer.nl. “Daar zien we een aparte storing die zondagmiddag langs de Nederlandse westkust naar het noordoosten trekt.

Lees ook  Oude dame leeft in auto voor haar huis. Dan beseffen de buren waarom ze weigert naar binnen te gaan.

Vooral aan het einde van de middag wordt erg veel wind berekend, aan zee een storm tot een zware storm van windkracht 9 tot 10.” De allernieuwste Amerikaanse berekening heeft de randstoring er weer uitgelaten.

De Amerikanen voorspellen aan de kust in het noordwesten windvlagen tot 140 kilometer per uur. Dat is een stevigere wind dan afgelopen zondag tijdens storm Ciara.

Ook het Engelse model rekent op meer wind dan de Europese weermetingen. “Maar”, zegt Van den Born, “de Europese berekeningen worden in weerland als leidend gezien.”

Harde wind, maar wel warm
In tegenstelling tot tijdens storm Ciara worden komend weekend relatief hoge temperaturen verwacht. Weer.nl voorspelt 13 of 14 graden voor zaterdag en voor zondag zelfs maximaal 17 graden.

Lees ook  Maxima trekt alle aandacht naar zich toe met deze jurk!

“Voor het verloop van de wind zijn die hoge temperaturen van belang”, aldus Van den Born. “Hoe warmer het is, des te makkelijker stormwinden het land op komen.

Het kan dan gebeuren dat mensen aan de kust zeggen dat het best meeviel, terwijl mensen in het binnenland juist het gevoel van een zware storm hadden.”

Dat het zondag stormachtig wordt met hoge temperaturen en ook flink wat regen, is zo goed als zeker. Wat minder zeker is, is de exacte kracht van storm Dennis.

Van den Born: “Dat is een verschil met Ciara, want die werd door alle modellen al dagen van tevoren op ongeveer dezelfde manier berekend. Wat dat betreft, is er nu dus nog enige onzekerheid.”

Marieke Elsinga heeft ze er weer losjes bij hangen vandaag

Zien! Fajah topless op Valentijnsdag