in ,

Ze lieten deze laboratoriumaap alleen achter op een verlaten eiland. 30 jaar later vinden ze hem ZO! Walgelijk!

Ponso is een 40 jaar oude chimpansee die het grootste gedeelte van zijn leven alleen maar pijn kende. Als jong dier werd hij door een medisch laboratorium uit de wildernis ontvoerd en moest hij de ergste kwellingen die men zich kan indenken ondergaan.

aap1

In de periode 1970-1980 voerde het Amerikaanse instituut NYBC (New York Blood Center) uitgebreide onderzoeken op honderden chimpansees uit. Ponso was een van die apen en was het slachtoffer van ondraaglijk fysiek en psychisch leed. Als men de gekwelde dieren niet meer nodig had, liet men ze simpelweg achter: op meerdere onbewoonde eilanden voor de Afrikaanse Ivoorkust.

aap2

In deze verlaten woestenij was er geen voedsel noch water, maar toch liet men deze dieren uitgerekend hier vrij. Aanvankelijk zorgden de onderzoekers nog voor de dieren, maar op zeker ogenblik hielden de zorgen gewoon op. Dat ze van de honger, dorst en ziekte zouden omkomen, liet men zich niet aan het hart komen.

Lees ook  Het gaat niet goed met de insecten en dat is heel slecht nieuws

aap3

Samen met Ponso werden er nog 19 andere apen naar het eiland gebracht, maar binnen het jaar stierven er al 11. Als laatste bleven Ponso, zijn vrouw en hun 2 kinderen over. Maar op een dag overleden ook zij, wellicht aan een ziekte. Ponso bleef zo als enige achter met een gebroken hart.

aap4

Al die tijd werden de vergeten apen door Germain verzorgd, een dorpsbewoner uit de buurt. Regelmatig bracht hij brood, bananen en water. Toen Germain merkte dat de familie van Ponso gestorven was, begroef hij de dieren. Ponso hielp hem zelfs om de graven met aarde te bedekken.

aap5

Onlangs kreeg hij bezoek van Estelle Raballand, een directrice van een chimpansee-opvangcentrum. Haar aanwezigheid ontlokt de eenzame aap zowaar iets dat er als een glimlach uitziet. Zij en Germain doen er nu alles aan om Ponso te redden.

Lees ook  Aro (2) mocht drie pillen krijgen. Zijn mama gaf hem er zeven: “De medicijnen leken zo snel uitgewerkt”

aap6

Vroeger was dat niet mogelijk, want in het laboratorium werd hij met zoveel ziektes geïnfecteerd dat hij andere apen zou doden. Het laboratorium neemt geen enkele verantwoordelijkheid op zich.

aap7

Ponso en Estelle omhelzen elkaar innig, want het is niet alleen voedsel en water dat apen in leven houdt, maar ook genegenheid. Chimpansees hebben, als nauwe verwanten met de mens, zeer sterke emoties. Hoe zeer Ponso moest lijden, kan niemand zich voorstellen.

aap9

Ondertussen werd er een donatiecampagne voor Ponso opgestart om hem zo snel mogelijk uit zijn verbanning te bevrijden. Maar die echte tragedie achter zijn lijden, is zijn leven in het onderzoekslabo. Men heeft honderden apen uit de wildernis ontvoerd, gefolterd en achtergelaten, zonder zich hiervoor te moeten verantwoorden. Zoveel lafheid kunnen we alleen maar minachten!

DEEL deze weerzinwekkende geschiedenis om dierenproeven voor eens en voor altijd een halt toe te roepen!

Bejaarde man wordt vernederd als hij een ongelukje in zijn broek heeft. Dan schiet een vrouw ter hulp om hem te redden.

Schattige puppy was erg droevig in het asiel. Tot ze de brandweerman ziet die haar van mishandeling redde.