in

Ze verloor de helft van haar gezicht in 1999, nu hebben haar artsen eindelijk haar een reden gegeven om het masker te verwijderen

Voorjaarsvakanties moet een vreugdevolle gelegenheid zijn. Het is lekker weer en geeft studenten een kans om te ontspannen en een beetje plezier te hebben voor de laatste weken van school.

Maar voor de 16-jarige Chrissy Steltz eindigde de voorjaarsvakantie in een bloedbad.

Toen ze besloot om in maart 1999 een feestje te geven in haar huis, had Chrissy nooit de verwoestende gevolgen kunnen raden die haar beslissing zou hebben.

Die avond verloor ze letterlijk de helft van haar gezicht.

Dit is Chrissy Steltz op 16-jarige leeftijd. De foto is gemaakt voor een ongeluk dat de helft van haar gezicht zou kosten.

Het begon allemaal met Chrissy die een feestje gaf voor haar vrienden. Ze wilden de voorjaarsvakantie samen vieren.

Alcohol stroomde en iedereen lachte. Maar al snel veranderde de atmosfeer.

“We doen wat tieners niet zouden moeten zijn, weet je, drinken. En ik ging naar de achterkamer en bood ze sinaasappelsap aan, en ik zag een van mijn vrienden met een jachtgeweer, ‘zegt Chrissy.

Chrissy zei tegen haar vriend: “Leg dat neer voordat je iemand vermoordt.”

Maar hij antwoordde dat “het niet is geladen”.

Het ongeluk
Een paar seconden later werd Chrissy in zijn gezicht geschoten. Ze bevond zich recht voor de loop op het moment dat haar vriendin de trekker overhaalde van het schijnbaar geladen wapen. En zo was Chrissy’s leven voor altijd veranderd.

Haar vriend, Will O’Brien, zag kort daarna over de bloederige scène.
“Ik weet niet of je ooit hebt gezien hoe een gewond dier dat probeerde op te staan?”, Zegt Will. “Dat is wat ik zag. Ik zag een verwonding die niemand overleeft, behalve iemand die echt sterk is. En ze probeerde op te staan. ‘

Chrissy werd onmiddellijk naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht, waar chirurgen vurig werkten om haar leven te redden.

Ze wisten haar in leven te houden, maar driekwart van haar gezicht was vernietigd en ze konden haar ogen en neus niet redden.

“De ontploffing zelf verwijderde de inhoud van haar linker oogkas, verwijderde haar neus en de ondersteunende middengezichtsstructuren en beschadigde haar rechteroog zover dat ze het gezichtsvermogen verloor”, zegt Eric Dierks, een van de chirurgen die opereerde.

De weg naar herstel
Chrissy bevond zich lange tijd in coma en haar artsen en haar familie konden alleen maar op het beste hopen. Ze was aan hersenletsel ontsnapt, maar niemand wist of Chrissy ooit zou ontwaken.

Eric Dierks vertelt ABC News dat hij nog nooit ‘iets zo ernstig heeft gezien als deze patiënt’.

Eindelijk, na zes spannende weken, kwam Chrissy weer bij bewustzijn en zette de eerste stappen op haar lange weg naar herstel.

Maar eerst moest ze haar verwondingen accepteren en begrijpen wat er eigenlijk was gebeurd.

“Het eerste dat ik me herinner is wakker worden in een ziekenhuis en vragen of we er al waren,” zegt Chrissy.

Lees ook  Branca (31) heeft het coronavirus: 'Ik heb het absoluut onderschat'

“In mijn geest was ik mentaal met mijn gezin op reis naar het strand. Ik dacht dat ik op de achterbank van de auto in slaap was gevallen. ‘

Chrissy’s vriend van de middelbare school, Will, moest haar uitleggen dat ze was neergeschoten. Hij werd gedwongen het nieuws te breken dat ze nooit meer zou zien of ruiken.

Natuurlijk was Chrissy geschokt, maar ze nam het nieuws beter aan dan iedereen zich had kunnen voorstellen.

“Toen ik eindelijk wist wat er met me was gebeurd en dat ik mijn gezichtsvermogen had verloren en dat het nooit meer zou terugkomen. Ik wist dat ik achterover kon leunen en triest kon gaan doen, of ik kon bedenken wat ik moest doen, en dat is precies wat ik deed. ‘

Zodra ze het ziekenhuis verliet, begon Chrissy te leren leven als een blinde. Ze leert onder meer braille en leerde lopen met een stok.

Chrissy wilde haar oude leven niet loslaten, dus ging ze terug naar haar oude middelbare school. Ze ging naar het bal en studeerde af met topcijfers in al haar vakken.

Een tweede kans
Chrissy’s relatie met Will eindigde snel, maar hij was een ongelooflijke steun voor haar na het ongeluk.

Dat was echter niet het einde van romantiek voor Chrissy. Het bleek dat de liefde opnieuw voor haar zou bloeien. Op een bijeenkomst voor blinden ontmoette Chrissy een man genaamd Geoffrey Dilger.

Net als Chrissy verloor Geoffrey zijn visie op 16-jarige leeftijd, hoewel hij zijn gezichtsvermogen aan een ziekte verloor.

Het paar klikte onmiddellijk en vandaag, zeven jaar later, is hun relatie sterker dan ooit. Ze zijn naar veel verschillende plaatsen gereisd en hebben samen een kind, ook wel Geoffrey genoemd.

Ondanks alle uitdagingen die ze door de jaren heen is tegengekomen, heeft Chrissy een positieve kijk op het leven behouden en haar houding heeft haar geholpen grote vorderingen te maken.

Er was echter één ding dat Chrissy vond dat de dingen veel beter zou maken: een gezicht krijgen waar haar zoon naar kon kijken, zodat hij “kon groeien om zijn moeder te zien die eruitzag als een gewoon persoon versus een zombie.”

Een nieuw gezicht
In 2010, na 11 jaar een zwart slaapmasker te hebben gedragen, stond Chrissy op het punt om een ​​prothetisch gezicht te krijgen van een team van chirurgen.

Het team gebruikte op 16-jarige leeftijd foto’s van Chrissy om ogen te creëren en een neus die overeenkwam met de rest van haar gezicht.

Niet alleen zou Chrissy’s zoon het gezicht van zijn moeder kunnen zien, hij zou zich ook minder schamen voor haar uiterlijk.

Artsen Larry Over en David Trainer kregen de opdracht om Chrissy’s gezicht te maken. Het overgebleven team van chirurgen verwijderde gewonde weefsels van Chrissy’s gezicht, creëerde een ademruimte en voegde tandheelkundige implantaten toe.

Lees ook  Yolanthe poseert in álleen een visnetje voor fijn kiekje!

Ze gebruikten ook huidtransplantaties van Chrissy’s linkerbeen, evenals schroeven en metalen platen, zodat de prothese gemakkelijk kon worden aan- en uitgehaald.

Het gezicht kwam met volledige make-up, inclusief eyeliner, oogschaduw en mascara – allemaal gemaakt van siliconen.

Al met al kostten de prothese en de operatie $ 20.000, wat niet werd gedekt door de verzekering van Chrissy. Dus de artsen en verpleegkundigen besloten in hun vrije tijd gratis te werken.

Chrissy’s nieuwe zelf
Chrissy’s familie en vrienden wilden natuurlijk graag haar nieuwe gezicht zien, dus iedereen ging naar het ziekenhuis om te zien hoe ze eruitzag.

Het was de eerste keer dat de geliefden van Chrissy haar gezicht hadden gezien sinds 1999.

De kleine Geoffrey nam de nieuwe look van zijn moeder heel goed.

“Het gaat heel goed. Hij let er niet op, ‘zegt Chrissy.

Chrissy ging trots met haar nieuwe gezicht naar buiten en liet het aan iedereen zien. Maar ze geeft toe dat ze de blikken van anderen die naar haar kijken, kon voelen.

“Er waren tijden dat ik zeker de ogen van mensen kon voelen die naar me staarden”, vertelt ze Inside Edition.

Chrissy heeft niet alleen het vermogen om te voelen wanneer iemand naar haar kijkt. Ze kan ook dingen in haar dromen zien, zegt ze.

Dingen in haar dromen zien
Chrissy vertelt ABC News dat ze de wereld en mensen die ze kent in haar dromen kan zien.

“Wanneer ik elke nacht naar bed ga … zijn mijn dromen volledig waarneembaar. Ik zie nog steeds de lucht. Ik zie nog steeds … je weet wel, de oceaan … ”

Ze kan zichzelf ook zien zonder haar masker, net als het gezicht van haar zoon.

“Ik zie zijn mollige wangen en zijn prachtige ogen en zijn perfecte kleine lippen,” zegt Chrissy.

Terwijl de meeste mensen medelijden met haar hebben, zegt Chrissy dat ze dat niet moeten zijn.

“Als iemand erachter komt hoe ik blind ben geworden, is 99 procent van de tijd het eerste commentaar:” Het spijt me. “En mijn antwoord daarop is: ik ben het niet. Ik heb geleefd, “vertelt ze aan Oregon Live.

“Ik ben niet iemand die wil dat je medelijden met me hebt. Ik leef nog. Ik ben er nog steeds, lol maken. Ik ben zeer gelukkig”

Hoewel Chrissy’s prothese over een paar jaar vervangen zal moeten worden, zegt ze dat haar toekomst er rooskleurig uitziet.

Wat een inspirerende en sterke vrouw ben je, Chrissy! Ik ben onder de indruk van je houding ten opzichte van het leven en de manier waarop je elke uitdaging hebt ontmoet.

Sterk zijn betekent niet dat je geen pijn voelt. Het betekent dat je het erkent en probeert het te begrijpen, zodat je kunt groeien.

Deel dit verhaal om hulde te brengen aan één geweldige vrouw, Chrissy Steltz!

140 kinderen gevonden begraven met uitgesneden harten: als de waarheid wordt onthuld, wordt de wereld geschokt

Heftige Menstruatiepijn? Dit is wat je eraan kunt doen