in

Zij weten nu beter: ‘Schijt aan corona hebben is zó dom’

Jongeren nemen het niet zo nauw met het naleven van de coronaregels. Esmee en Dana maakten zich daar ook schuldig aan – totdat het virus in hun leven opeens keihard toesloeg. “Als je het zelf meemaakt, ben je opeens veel strikter”, zegt Esmee. “Mensen die ‘fuck corona’ zeggen, zijn dom”, vindt Dana.

Premier Rutte sprak gisteren tijdens zijn persconferentie jongeren streng toe. De jeugd is laks in het naleven van de coronaregels en dat baart zorgen. Rutte benadrukte daarbij dat jongeren niet alleen een verantwoordelijkheid voor zichzelf hebben, maar ook voor anderen.

Esmee (23) en Dana (24) zien ook die laksheid bij leeftijdsgenoten. Zij weten wel beter, nadat hun jonge levens door corona opeens op de kop kwamen te staan.

Esmee geeft toe: toen de eerste coronaregels gingen gelden, vond ze het maar lastig om zich eraan te houden. “Je wist niet zo goed hoe je ermee om moest gaan en die 1,5 meter was nog nieuw en onwennig.”

Maar niets bleek minder waar, want eind maart kreeg haar vader corona. “Het begon toen hij twee weken lang met 40 graden koorts op bed lag.” Als gezin wisten ze toen dat er iets mis was. Eenmaal bij de huisarts verwezen ze hem door naar het ziekenhuis. “Daar werd al snel duidelijk dat hij corona had.”

‘Bijna niemand gezien’
Het waren pittige tijden. “In de periode dat hij ziek was, heb ik bijna niemand gezien.” Ook de vriendengroep van Esmee hield er rekening mee. “Ook omdat ze mijn verhaal kennen en denken: het kan iedereen gebeuren.”

Lees ook  Katja Schuurman laat haar memmen bijna uit haar jurkje kletteren

Na twee weken kwam een kantelmoment en mocht de zuurstof weer worden afgebouwd, vertelt ze. En anderhalve week later mochten Esmee, haar broer en moeder hem eindelijk weer ophalen. “Ik had mijn vader toen drieënhalve week niet gezien. Dat was heel onwerkelijk.”

‘Corona is nog niet voorbij’
Door de ziekte van haar vader is Esmee zich nu veel bewuster van de gevolgen die corona kan hebben. “Mijn vader is 55 en gewoon gezond, en ook hij krijgt het.” Je bent veel strikter zodra iemand in je eigen familie corona krijgt, benadrukt ze.

Dus heeft zij een belangrijke boodschap voor jongeren: “Denk tien keer na voordat je iets doet, zoals naar je ouders gaan of met vrienden afspreken. Weet dat je anderen, zoals je ouders, ziek kunt maken. Jij ziet namelijk ook vrienden die het weer aan hún ouders kunnen overdragen. Dus: wees je bewust van wat je doet, want corona is nog niet voorbij.”

Toen corona net in Nederland rondging, namen Dana en haar vrienden het allemaal niet zo nauw. “Ik ging nog naar feestjes en deed leuke dingen. We maakten zelfs grapjes over corona”, zegt de twintiger.

Wisten Dana en haar vrienden veel: het virus leek nog ver weg. Waarom je zorgen maken? Totdat Dana zelf corona kreeg en doodziek werd. “Ik moest opeens heel hard hoesten. Op mijn werk had ik koorts. Mijn werkgever heeft me meteen naar huis gestuurd. Achteraf heel goed.”

Hondsberoerd
De eerste week ging het nog wel, maar de tweede week thuis werd ze hondsberoerd. “Ik kon bijna niets meer. Zo ziek. Op een gegeven moment werd ik ook heel benauwd. Ik ben met 180 kilometer per uur naar het ziekenhuis gereden. Ook heeft een ambulance me een keer opgehaald omdat mijn hart zo tekeerging. Ik bleek een ontstoken hartzakje te hebben.”

Lees ook  Martien Meiland shockeert fans met compleet nieuwe look

Het was een keiharde wake-upcall. En het bewijs: corona kan ook onder jongeren keihard toeslaan. “Iedereen die denkt dat dat niet zo is, is dom.”

Het virus opende ook de ogen van haar vrienden. “Op goede momenten kon ik facetimen met mijn vriendinnen. Ook zij schrokken erg dat ik zo ziek was. Sommigen moesten huilen toen ze me zagen. Voor de meesten is ook dit wel een wake-upcall geweest. Zij weten nu ook wel beter.”

Dana was streng voor zichzelf. Haar ouders zag ze niet. Boodschappen werden bezorgd voor de deur. “Ik wilde ook niemand zien om te voorkomen dat anderen ziek zouden worden, zoals mijn ouders.”

Nog altijd klachten
Nog altijd heeft ze klachten door de corona. “Ik ben snel moe en ontzettend vergeetachtig. Daarvoor ga ik nu geregeld naar het ziekenhuis.”

Ze is ook wel weer te vinden op het terras. “Maar ik hou me aan de regels. Ik stoor me aan mensen die dat niet doen of denken ‘fuck die corona’. Ik zie ook dat jongeren laks zijn, maar veel toeristen zijn dat ook. Dat maakt me zo boos. Het is gewoon ook dom. Hou je eraan, het is een kleine moeite.”

’Uit jaloezie boekte ik expres dezelfde camping als mijn ex’

Stad bouwt snelwegbrug rondom huisje nadat eigenaar weigert te verhuizen