in

Zijn vrouw lijdt aan de ziekte van Alzheimer: hij neemt haar elke dag mee naar het werk zodat ze niet alleen thuis is

Alzheimer is een wijdverbreide ziekte en zeer moeilijk om mee om te gaan, vooral voor familieleden. In feite hebben degenen die er last van hebben niet langer volledige controle over hun cognitieve vaardigheden: ze hebben geheugenverlies (en hebben daarom voortdurende hulp nodig) en herkennen de mensen om hen heen vaak niet, ondanks het feit dat ze een leven lang met hen hebben gedeeld.

Zoals in het geval van Fresia, een 65-jarige vrouw die in Coquimbo, Chili woont. Al langere tijd zijn de effecten van de ziekte duidelijk geworden, maar haar man, Mario Núñez (71), voelt er niets voor om haar alleen thuis te laten.

Elke ochtend staat Mario om 5.30 uur op om met de bus door de straten van de stad te rijden. Maar voordat hij de deur uit gaat, moet hij zich niet alleen voorbereiden op de werkdag: na het wakker worden helpt hij zijn vrouw met opstaan, hij wast haar, helpt haar met aankleden, poetst haar tanden en gaat met haar naar zijn werk. Hij is buschauffeur en moet ongeveer 9 uur per dag rijden, Mario zet Fresia op een van de voorste stoelen waar ze de hele dag zal blijven.

Lees ook  Stewardess helpt bezorgde passagier door hongerige baby borstvoeding te geven

De liefde die hen bindt, die al 28 jaar duurt, is nog steeds erg sterk, hoewel Fresia hem praktisch niet meer herkent. Toch wil hij haar niet thuis laten: ze is al langere tijd niet meer onafhankelijk en kan zich bezeren; ook de kinderen kunnen hen om persoonlijke redenen niet helpen, en de zorginstellingen zijn erg duur.

Soms geeft de man toe dat het niet gemakkelijk is: op koude dagen is het echt moeilijk om haar wakker te maken en haar het huis uit te helpen; bovendien, zelfs als veel passagiers van de situatie weten en begripvol zijn, hebben mensen niet altijd het geduld om de situatie te accepteren zonder grapjes te maken of onbeleefd te zijn.

Lees ook  Melody (17) 'te dik' voor kappersopleiding ROC Twente: 'Ze is ontroostbaar'

Het verhaal van Mario en Fresia heeft miljoenen mensen ontroerd, vooral vanwege de liefdevolle toewijding waarmee hij elke dag voor haar zorgt. Gelukkig heeft deze populariteit zijn vruchten afgeworpen: de Fundación Las Rosas heeft bijvoorbeeld aangeboden om een thuis te bieden zodat de vrouw kan worden behandeld in de stad La Serena. We hopen dat de autoriteiten zich ook zullen inzetten om deze vrouw, en haar liefhebbende man, de rust te garanderen die ze verdienen.

10 geheimen die roodharigen nooit zullen vertellen

Zwangere moeder gaat naar 24-weekse scan – is bang als ze ‘duivelsbaby’ naar haar ziet staren