in

Zo behandel je een strontje op het ooglid

Last van een talgklierzwelling op het ooglid? Met deze tips kom je er vanaf
Strontje, talgklierzwelling, puskopje, stiegje, hordeolum of bultje op of in het ooglid. De diverse benamingen houden maar niet op.

Zoals het in de volksmond heet: een strontje bij het oog, oftewel een pijnlijke verdikking op het ooglid. Gelukkig zijn er een aantal handige tips om de ontsteking zo snel, makkelijk en veilig mogelijk te genezen.

Behandeling strontje oog
Last van een talgklierzwelling op het ooglid? Met deze tips kom je er vanaf
Strontje, talgklierzwelling, puskopje, stiegje, hordeolum of bultje op of in het ooglid. De diverse benamingen houden maar niet op.

Zoals het in de volksmond heet: een strontje bij het oog, oftewel een pijnlijke verdikking op het ooglid. Gelukkig zijn er een aantal handige tips om de ontsteking zo snel, makkelijk en veilig mogelijk te genezen.

Gebruik warme kompressen
De eerste tip om van een strontje af te komen, is om met de behandeling te beginnen zodra je een zwelling of ontsteking in het ooglid voelt aankomen. De eerste symptomen zijn gevoeligheid en een pijnlijke gezwollen bult bij je ooglid.

“Begin met warme kompressen als je voelt dat je een talgklierzwelling krijgt”, legt optometrist Randy McLaughlin van de Ohio State University uit. “Je kunt het beste warme kompressen gebruiken, zo warm als het ooglid zelf en vijf tot tien minuten per keer, vier keer per dag op het ooglid houden.”

Gooi oogmake-up weg
Heb je in de dagen voorafgaand aan je ontsteking mascara of eyeliner gebuikt? Dan wordt het helaas tijd om de oogmake-upproducten weg te gooien en nieuwe producten te kopen.

Lees ook  Kijkers lopen niet warm voor nieuwe show van Gordon.

“Het is mogelijk dat de make-up vervuild is met bacteriën die een ander strontje kunnen veroorzaken,” waarschuwt Benjamin Bert, oogarts bij MemorialCare Orange Coast.

“Het is ook mogelijk dat de make-up zelf de opening naar de olieklieren in het ooglid blokkeert, wat ook een niet-infectieuze ontsteking kan veroorzaken.

” Doe jezelf een plezier en gooi de oogmake-up die je voor het strontje gebruikte weg. Zo riskeer je geen nieuwe infectie.

Houd je ooglid schoon
Volgens Dr. McLaughlin kun je de genezing versnellen door het ooglid regelmatig schoon te maken. Op deze manier verminder je de hoeveelheid bacteriën. Hij stelt voor het ooglid schoon te maken met een wattenstaafje en een kleine hoeveelheid babyshampoo, die je ogen niet irriteert.

Draag geen lenzen
Draag je lenzen? Dan is het verstandig om tijdelijk geen lenzen te dragen, maar over te stappen op het dragen van een bril. Zo geef je het ooglid tijd om te genezen.

Het wordt aanbevolen om je lenzen en lenshouder grondig te reinigen. Of nog beter: nieuwe lenzen aanschaffen om een nieuwe infectie te voorkomen.

Niet uitknijpen
Lijkt je strontje op een lijstje en wil je ‘m eigenlijk uitknijpen? Doe dit dan toch niet. Het is absoluut niet de manier om van een strontje af te komen.

Het leidt mogelijk tot complicaties, waardoor de genezingstijd wordt verlengd en er een tweede huidinfectie kan ontstaan, waarvoor antibiotica op recept nodig kan zijn. Nogmaals, probeer ongeveer vier keer per dag gedurende ongeveer 10 minuten een warm kompres op de zwelling aan te brengen.

Lees ook  Eva Jinek zakt door de grond na blunder tijdens live-uitzending

“Het is belangrijk om de kompressen niet te heet te maken, want dat kan een brandwond een extra ontsteking veroorzaken,” zegt Dr. Bert. “In plaats daarvan wil je een kompres gebruiken dat net warm genoeg is om boter te smelten.”

Medicijnen voor de pijn
Pijnstillers: ze helpen je strontje niet sneller te genezen, maar het maakt de tijd die nodig is om de ontsteking te genezen dragelijker.

De beste vrij verkrijgbare medicijnen om de pijn te behandelen zijn ibuprofen of paracetamol, aldus Dr. Bert. Naarmate de druk in het strontje verlicht wordt, vermindert de pijn.

Bezoek de huisarts als het niet beter wordt
Volg je een aantal dagen de comprimeer- en reinigingsmethode en verbetert het strontje niet? Dan is het tijd om een huisarts te raadplegen.

“De grootste fout die mensen maken, is te lang wachten om behandeling te zoeken via een huisarts of oogzorgspecialist,” zegt Dr. McLaughlin.

Voorkomen is beter dan genezen
Het beste advies om van een strontje af te komen, is om het in de eerste plaats niet te krijgen. Dat betekent niet alleen dat je het gebied rond je ogen goed schoonhoudt.

Ook je handen, contactlenzen en al het andere dat je oog raakt moet je grondig reinigen, adviseert Dr. McLaughlin.

Zorg ervoor dat je je oogmake-up regelmatig wisselt en niet deelt met anderen. Tenslotte is het belangrijk om iedere avond je ogen goed te reinigen, zodat je met een gereinigde en schone huid gaat slapen.

Medegevangenen duwen hoofd van kinderv*rkrachter in smerig toilet.

Rijleraar uit Capelle verdacht van s*ks met 17-jarige in ruil voor rijlessen