in

Zoon doodgeschoten Zwollenaar: ’Ik kan het niet geloven’

Nabestaanden van de op oudejaarsavond doodgeschoten Zwollenaar Henk (52) hebben op nieuwjaarsdag de plek bezocht waar de schietpartij plaatsvond.

De politie omschrijft de man als ’een bekende van justitie’. Een zoon van het slachtoffer snapt er evenwel weinig van. Vol emotie zegt hij: „Ik kan het niet geloven.”

De raadsman van het slachtoffer, advocaat Roel van Faassen, bevestigt dat het om zijn cliënt gaat. ,,Het is mij niet duidelijk wat er gebeurd is. De familie heeft veel verdriet en voorlopig wil ik het hier bij laten”, zegt hij in een reactie.

De locatie van de schietpartij is op deze nieuwjaarsdag nog altijd voor een groot deel afgesloten. Aan het begin van de Buitengasthuisstraat, die in de nabije omgeving van de IJsselhallen gelegen is, staan dranghekken.

In de lucht hangt een politiedrone en zwarte schermen houden eventuele pottenkijkers op afstand. Geen enkele buurtbewoner mag zonder toestemming zijn of haar woning betreden.

Studenten en andere jongvolwassenen keren op deze eerste dag van het nieuwe jaar terug van bezoeken aan vrienden en familie.

Lees ook  Als deze vrouw voor haar verjaardag zich aan het gezicht laat opereren, weet ze nog niet wat een oude man met haar zal doen.

Verwonderd kijken ze naar de afzetting met politielinten, dienstwagens en agenten die de wacht houden bij de ruime plaats delict.

’Drugs- en wapenhandel’
Een aantal buurtbewoners was op oudejaarsdag of -nacht thuis, maar heeft vanwege het onderzoek naar het dodelijke incident elders onderdak moeten zoeken.

„Een paar kreeg een adres toegewezen, maar ik moest zelf wat zoeken. De gemeente kan op zo’n dag echt niet meteen alles voor je regelen”, zegt een buurman.

„Ik was op dat moment weliswaar elders, maar als het inderdaad om die kerel gaat dan past het wel bij zulke criminelen.

Daar stond hij namelijk wel om bekend, ja. Drugs- en wapenhandel, dat soort dingen. En aan dat wereldje ontkom je niet zo snel, mocht je dat willen.”

Ik weet niet zeker of het ’m is, zegt een andere man van eind twintig of begin dertig die iets verderop in een studentenhuis woont. „Daar wonen een paar duistere types op een rijtje.

Lees ook  'Het huilen van de moeder ging door merg en been', getuigen over verdronken kind (4) in Alphen

Een stuk of drie bij elkaar. Geen idee om wie van hen het gaat, maar het verbaast mij in elk geval ook niks dat dit is gebeurd.”

’Ik vind het schokkend’
De burgemeester van de Overijsselse provinciehoofdstad geeft in een eerste reactie aan geschokt te zijn door het voorval.

Hij zegt te begrijpen dat er veel vragen zijn en dat mensen het gevoel hebben dat er ’alweer’ een schietincident is geweest.

„Natuurlijk hoop je op een rustige jaarwisseling, na de recente incidenten. Je wilt voor alle Zwollenaren een fijne oudejaarsavond en een goed begin van het nieuwe jaar”, aldus burgemeester Snijders.

„Dat mocht helaas niet zijn en zo kreeg ik gisteravond een vervelend telefoontje dat er opnieuw een schietpartij was geweest in Zwolle, dit keer helaas met een dodelijk slachtoffer.

Ik vind het schokkend dat er in Zwolle mensen rondlopen met een vuurwapen. Dat wil je niet, iedereen moet zich veilig kunnen voelen in onze stad Zwolle!”

26-jarige merrie overleden na vuurwerknacht: “Haar vriendje wijkt niet van haar zijde”

Dief kiest huis uit waar feest gaande is en wordt overmeesterd door de gasten