in

Zweet jij extra als je stress hebt? Dít kun je ertegen doen!

Zo zweet jij voortaan minder bij stress!
Zweten doen we allemaal: bij hevig sporten gutst het van onze voorhoofden af en als we opeens geattendeerd worden op een ernstige fout krijgen wij klotsende oksels en zwetende handen. Er is een groot verschil tussen deze twee vormen van zweet. Inspanningszweet ruik je namelijk nauwelijks, in tegenstelling tot stresszweet. Gelukkig kun je er wel wat aan doen!

Stresszweet komt uit heel andere klieren dan inspanningszweet.

Klieren
Lekker klinkt het allemaal niet, daar zijn we ons van bewust. Toch is het wel goed om te weten waarom je eigenlijk zweet als je stress ervaart. Je hebt het toch helemaal niet bijzonder warm? Klopt, dit koude zweet wordt aangemaakt door de apocriene klieren. Die klieren vindt je in je oksels, kruisstreek en binnenoor. De inspanningszweetklieren, ook wel eccriene klieren genoemd, vind je over je gehele lichaam.

Lees ook  Twee doden bij explosie in flatwoning Vlaardingen

Vluchten of vechten?
Ook je hersenen hebben te maken met deze plotselinge zweetuitbraak. Je hersenen registreren een gevaarlijke situatie en bereiden jou op die manier voor op vluchten of vechten. Door de aanmaak van stresszweet zouden ons voorouders het signaal gekregen hebben dat ze een wapen moesten pakken om te vechten. Daarbij kun je met de geur ook roofdieren afschrikken, want helaas: stresszweet ruiken jij en je tegenstander allebei.

Stinkt het meer?
Dat brengt ons meteen bij het volgende punt: ruikt dit zweet extra? Helaas wel. Normaal zweet bestaat voor negentig procent uit water en bij stresszweet is dit maar tachtig procent. De overige twintig procent bestaat uit proteïne en lipiden. De bacteriën die van nature op je huid zitten houden van deze stofjes en zullen bij het eten daarvan stinkend afval achter laten. Door dat afval is deze vorm van zweet extra te ruiken.

Lees ook  McDonald’s lanceert aparte Big Mac saus die je bij je menu kunt bestellen

De juiste deo
Gelukkig is het allemaal wel te bestrijden door middel van speciale deodorant. Let bij het kopen van deodorant goed op of er alumiumzouten in je deo zitten. Deze zouten worden door je zweetklieren opgenomen en zullen de poriën blokkeren. Als je liever een natuurlijke variant wilt, dan kun je beter kiezen voor aluinsteen. Dit is te vinden bij de natuurwinkel of drogist.

Zó ziet het schattige jongetje uit ‘Charlie and the Chocolate Factory’ er 13 jaar later uit

Ze is 101 jaar oud en de laatste overlevende van “Gone with the Wind.” Je gelooft nooit hoe ze er vandaag uitziet.