in

Zwemleraar (22) be tastte negen jongetjes: ‘Geslachtsdelen aangeraakt onder water’

Wat moet er gebeuren met de 22-jarige Matthew A. die vorig jaar als stagiair zweminstructeur in zwembad De Grote Koppel in Arnhem met zijn hand in de zwembroekjes van negen jongetjes tussen de vijf en acht jaar zou hebben gezeten?

,,Een duivels dilemma”, aldus de officier van justitie vandaag in de rechtbank. ,,Daar zitten ouders die denken: bos hem op”, zei ze kijkend naar de publieke tribune waar ouders geëmotioneerd haar betoog aanhoorden. Ze reageerden instemmend.

Toch besloot de officier mee te gaan met het advies van gedragsdeskundigen en geen tbs met dwangverpleging te eisen.

Ze verzocht de rechtbank om de 360 dagen op te leggen die de man al in voorarrest zat, plus tbs met voorwaarden. Hij zit sinds juni in een forensisch psychiatrische kliniek en lijkt gemotiveerd.

Zo gauw die motivatie weg is en de behandeling spaak loopt, aldus de officier, moet het alsnog tbs met dwang worden.

Gaat het wel goed en loopt de tbs af, dan wil ze dat er een gedragsbeïnvloedende en vrijheid beperkende maatregel gaat gelden. ,,Dat is een betonnen kader. Er zal nimmer geen toezicht kunnen zijn.”

Lees ook  Anouk Hoogendijk is duidelijk iets vergeten aan te trekken

Niks gezien
De verdachte heeft een verstandelijke beperking, lijdt aan autisme en adhd, en er is p*dofilie geconstateerd.

Hij heeft erkend dat hij aan zes jongetjes heeft gezeten, bij de andere drie aantijgingen ontkent hij.

Tijdens elke zwemles was er wel een jongetje de dupe van de leerling-zweminstructeur, aldus de officier.

Hij nam het kind mee naar het diepe en hield het vast. Het zwemmertje kon niet anders dan het betasten laten gebeuren.

Ouders stonden erbij, maar merkten niets. ,,Ik stond er met mijn neus bovenop, waarom heb ik niets gezien?”, vragen ze zich af. Ze voelen zich machteloos.

Geen VOG
Het kwam aan het rollen toen een jongetje na de zwemles vertelde over de aanrakingen. Vervolgens kwamen andere kinderen met het verhaal.

De zwemvereniging stuurde een brief aan alle ouders, waarna meer beschuldigingen kwamen. Ook vertelde de verdachte zelf over jongetjes aan wie hij had gezeten.

De verdachte is als dertienjarige eerder veroordeeld voor mis bruik van nog jongere kinderen. Hij onderging een langdurige behandeling.

Lees ook  Wat is er aan de hand in Yvon Jaspers’ huwelijk?

Later kwam uit dat hij in de kliniek waar hij zat alweer bezig was met kinderp*rno. En niet veel later ging hij stage lopen bij zwemvereniging Neptunus.

Hij hoefde geen verklaring omtrent gedrag (VOG) te overleggen. Bij zijn aanhouding bleek hij opnieuw een grote hoeveelheid kinderp*rno in de grofste categorie in zijn bezit te hebben. Ook gaf hij zich op sites uit als minderjarige en vroeg andere minderjarigen om naaktfoto’s.

Tbs
Een psychiater, een medewerkster van de kliniek waar hij nu zit en de reclassering moesten vandaag op zitting kritische vragen van de rechtbank beantwoorden.

Waarom tbs met voorwaarden en niet tbs met dwangverpleging nu sprake is van een hoog risico op herhaling?

Volgens de deskundigen werkt de verdachte mee en kan hij op deze manier beter worden behandeld en begeleid. Zijn angst voor tbs met dwangverpleging kan extra motiverend werken.

De officier wil dat de verdachte uit Arnhem wegblijft en dat vorderingen van de negen kinderen van 2500 euro per kind worden toegewezen. De uitspraak is over twee weken.

Vrouw (37) die begin september in brand werd gestoken door vriend overleden in ziekenhuis

Deze drie vrienden testten voor de zevende keer positief op corona